Białko wegańskie to składnik, który pełni bardzo ważną rolę w diecie każdej osoby, która świadomie zrezygnowała ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia odzwierzęcego. Jego zadaniem jest dostarczenie organizmowi kluczowych składników, którego zabrakło po odstawieniu mięsa oraz nabiału. W sprzedaży dostępny jest szeroki wybór produktów z tej kategorii – wybierając te najlepsze, wzbogacimy swoją dietę tylko łatwo w przyswajalne białko roślinne, lecz także w szereg innych, wspierających pracę organizmu składników.
Artykuł sponsorowanyCzym jest białko? Jaką rolę pełni w naszej diecie?
Białka, naukowo nazywane aminokwasami, to duże cząsteczki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wyróżniamy 20 rodzajów aminokwasów, wśród których znajdują się także takie, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować – muszą trafić do niego z zewnątrz, czyli zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Białka pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Tworzą struktury wszystkich tkanek, regulują procesy fizjologiczne, transportują tlen do komórek organizmu, a także wspomagają pracę układu odpornościowego.
Najlepszym źródłem białka jest mięso, nabiał oraz jajka. Są to produkty, z których spożywania świadomie rezygnują wegetarianie oraz weganie. To właśnie wyeliminowanie tych bogatych w białko produktów z codziennej diety niesie za sobą największe niebezpieczeństwo. Rezygnując z nich, musimy bowiem zastąpić je innymi, które dostarczą naszemu organizmowi cennego białka. Takim produktem jest białko wegańskie, dostępne pod postacią specjalnych odżywek, przygotowanych na bazie białek roślinnych. Ich regularne spożywanie gwarantuje odpowiednią podaż białka w diecie oraz brak problemów zdrowotnych związanych z rezygnacją ze spożywania produktów pochodzenia odzwierzęcego.
Białko wegańskie i jego zadania. Jakie odżywki wybierać?
Białko roślinne jest jednym z podstawowych składników diety wegan i wegetarian. Dostarcza go w odpowiedniej ilości przede wszystkim dobrze opracowana i zbilansowana dieta. Świetnym źródłem białka roślinnego są m. in. produkty sojowe (np. mleko sojowe, tofu i nasiona soi) i zboża (ryż, kasze gryczana, jaglana i jęczmienna, a także makarony i pieczywo pełnoziarniste). Uzupełnieniem takiej diety jest natomiast białko wegańskie w formie odżywki. W sprzedaży dostępnych jest wiele tego typu produktów. Osoby, które świadomie komponują swoją dietę, powinny sięgać po sprawdzone odżywki białkowe. Są to wegańskie, naturalne, pozbawione glutenu i GMO produkty produkowane w zgodzie z ideą cruelty free.
Wysokiej jakości białko wegańskie w formie odżywki dostarcza organizmowi nie tylko tak potrzebnego mu białka, lecz także wielu innych, nie mniej cennych składników odżywczych. Skład takich odżywek jest dodatkowo wzbogacany o cenne adaptogeny, które wspierają organizm w procesie dostosowywania się do czynników zewnętrznych, a także grzyby witalne poprawiające samopoczucie i dostarczające energii.
Skład takich odżywek jest oparty o czyste białka roślinne pozyskiwane m. in. z konopi, kokosa, groszku, dyni i wielu innych naturalnych składników. W ich składzie nie uświadczymy natomiast żadnych sztucznych wypełniaczy, nabiału, glutenu ani gum. Są to produkty o bardzo szerokim spektrum działania, których dobroczynny wpływ na organizm jest wszechstronny. Sięgając po takie białko wegańskie, nie tylko dostarczymy naszemu organizmowi tak potrzebnych mu aminokwasów, lecz także przy okazji poprawimy swoje samopoczucie, zredukujemy uczucie zmęczenia, poprawimy koncentrację, jakość snu i kondycję psychiczną, a także usprawnimy procesy trawienne.