Święta są czasem wypełnionym pysznymi, tradycyjnymi smakami. Oczywiście flagowym daniem jest barszcz czerwony. Jego unoszący się po całym domu zapach zapowiada pyszną wigilijną kolację. Chcecie, żeby był naprawdę aromatyczny i intensywny? Mamy dla Was kilka podpowiedzi!
Artykuł sponsorowanySpis treści
Sprawdzone triki na intensywny kolor świątecznego barszczu
Oczywiście najważniejszy jest dobór buraków. Powinny być młode i soczyste, o mocnej barwie. Będą one też miały najintensywniejszy smak. Warto pamiętać o odpowiedniej proporcji warzyw do wody. Większa ilość buraków w stosunku do wody sprawi, że barszcz nie będzie wodnisty (ani w smaku, ani w kolorze!), a przebijać będzie się naturalna słodycz. To z kolei przełoży się na jego głębszy smak. Gotujemy barszcz na wolnym ogniu i dbamy o to, aby nie doprowadzać do wrzenia. Zbyt wysoka temperatura grzania może sprawić, że barszcz straci piękny, różowy kolor.
Jak przyprawić barszcz, by podkreślić jego smak
W doprawianiu barszczu kluczowy jest majeranek, ponieważ jego dodatek wzbogaca smak i aromat tego klasycznego dania. Charakterystyczny, lekko słodki i jednocześnie pikantny zapach przyprawy świetnie komponuje się z burakami. Pomaga także zrównoważyć kwasowość barszczu. Warto dodać go pod koniec gotowania, aby uniknąć zbyt gorzkiego posmaku i zachować świeżość oraz pełnię aromatu. Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek czy odrobina suszonych grzybów także wzbogacą smak i zapach zupy, a sok z cytryny, ocet jabłkowy lub kapka kwasu z kiszonych buraków dodatkowo podbije kolor i doda wyrazistości.
Korzenne przyprawy do barszczu
Niezwykłej głębi, elegancji i odświętnego charakteru dodadzą barszczowi przyprawy korzenne. To na przykład nadające zupie wyrazistości goździki. Wystarczy ok. 2-3 sztuk na garnek, żeby ich smak podkreślał danie, ale nie dominował. Szczypta cynamonu sprawi, że zupa będzie delikatnie słodka, z nutą korzennego aromatu. Imbir to w tym zestawie rozgrzewający i lekko pikantny akcent. Anyż gwiazdkowy doda lekkiego, słodkawego posmaku, a kardamon odrobinę egzotycznego sznytu. Dodawajcie przyprawy podczas gotowania wywaru lub buraków, aby mogły się powoli rozwinąć w smaku i uważajcie z ilością. Lepiej zacząć od małych dawek i stopniowo dodawać więcej, próbując w trakcie gotowania.
Sprawdzony przepis na intensywny barszcz czerwony
Pamiętajmy, że barszcz czerwony nie lubi pośpiechu. Aby cieszyć się jego smakiem, warto przygotowywać go etapowo.
- Najpierw obieramy buraki i pozostałe warzywa. Kroimy je w miarę drobno. Jabłka myjemy, ale nie obieramy ze skórki, i również rozdrabniamy.
- Z pokrojonych buraków odkładamy do miski około 1 kg.
- Z główek czosnku usuwamy tylko wierzchnią skorupę i w miarę możliwości rozdzielamy na poszczególne ząbki.
- Zalewamy warzywa, jabłka, grzyby, czosnek i buraki około 7 litrami wody, dodając ocet, cukier i sól. Gotujemy barszcz na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, po czym odstawiamy wywar w chłodne miejsce, aby się wystudził (np. na balkon). W tym momencie przerywamy pracę, zostawiając barszcz na noc, aby wszystkie składniki się przegryzły.
- Następnego dnia przecedzamy go, np. przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę, dodajemy pozostałe buraki i przyprawy. Po przecedzeniu ponownie zaczynamy gotowanie, tym razem przez około 40 minut. Na koniec ponownie przecedzamy wywar i doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz octem. Dla dodatkowego aromatu możemy dodać kilka świeżo przeciętych ząbków czosnku.
Szczegółowy przepis na intensywny barszcz czerwony na Wigilię na przepisy.pl pozwoli wam przygotować pyszne i aromatyczne danie. Sprawdźcie!